Het drukkersleven van Niek van der A

Het drukkersleven van Niek van der A

Bij Drukkerij Ando in Den Haag rolde afgelopen jaar het boek 'Drukwerk' van de persen. Auteur Marjan van der A beschrijft daarin het drukkersleven van haar vader.

Als de in 1908 geboren Niek van der A in 1996 overlijdt, treft zijn dochter veel materiaal aan dat ze ooit wel eens rustig zou gaan uitzoeken, zo nam zij zich voor. Jaren later is Marjan van der A pas begonnen en eenmaal bezig met het uitzoeken, ordenen en lezen van alles wat ze had meegenomen, merkte ze dat ze steeds meer in haar hoofd bezig was het levensverhaal van haar vader te reconstrueren en gaandeweg kreeg het boek dat ze wilde schrijven over zijn werkzame leven gestalte. 'Ik herinner me mijn vader als een man die altijd aan het werk was.' verteld Marjan, 'hij was vanaf zijn dertiende jaar werkzaam in de grafische industrie, van zijn eerste baan bij de Haagse papiergroothandel Vierhout, tot zijn afscheid op zeventigjarige leeftijd van drukkerij Albédon, waar hij dan 45 jaar aan verbonden is geweest.'

Doordat zijn drukkersleven zo nauw is verbonden met zijn dagelijkse bestaan. levert het boek een indrukwekkend beeld van zowel een grafische geschiedenis als het tijdperk waarin die zich afspeelt - met een belangrijke plek voor de oorlogsjaren, waarin Van der A drukwerk verzorgt voor de illegaliteit.

Dat Ando het boek drukte, volgde uit een toevallige ontmoeting tussen Marjan van der A en Ando-directeur Fokko Tamminga, waarbij bleek dat beider vaders elkaar als collegadrukkers goed kenden. De samenwerking levert een fraai verzorgd gebonden boek op, voorzien van rood leeslint, als eerbetoon aan een drukkersleven.

Schutbladen: Fizz Grijs
Binnenwerk: Munken Print White 1.5 FSC
Omslag: Wibalin Natural Cotton White 501